مصائب غیبت

آثار غیبت امام زمان عج (مدخلی بر نظریه "غیبت جامع")

مصائب غیبت

آثار غیبت امام زمان عج (مدخلی بر نظریه "غیبت جامع")

شکاف دیوار مسجد کوفه و علامات ظهور

اخیرا اخباری در باره ایجاد شکاف در دیوار مسجد کوفه و ارتباط آن با ظهور منتشر شده است که در این پست به این مساله می پردازیم:

دو روایت با این مضمون در مجامع روایی شیعی آمده است به قرار ذیل:


عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ الْمُخْتَارِ عَنْ خَالِدٍ الْقَلَانِسِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع أَنَّهُ قَالَ: إِذَا هُدِمَ‏ حَائِطُ مَسْجِدِ الْکُوفَةِ مِنْ مُؤَخَّرِهِ مِمَّا یَلِی دَارَ ابْنِ مَسْعُودٍ فَعِنْدَ ذَلِکَ زَوَالُ مُلْکِ بَنِی فُلَانٍ أَمَا إِنَّ هَادِمَهُ لَا یَبْنِیهِ. (الغیبه/نعمانی)


مُحَمَّدُ بْنُ سِنَانٍ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ الْمُخْتَارِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ‏ إِذَا هُدِمَ‏ حَائِطُ مَسْجِدِ الْکُوفَةِ مِمَّا یَلِی دَارَ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ فَعِنْدَ ذَلِکَ زَوَالُ مُلْکِ الْقَوْمِ وَ عِنْدَ زَوَالِهِ خُرُوجُ الْقَائِمِ عج.‏(الارشاد/شیخ مفید)


      1) هدم در لغت عرب، ضد بناء و به معنای خراب یا ویران شدن است (لسان العرب/هدم) و با صرف ترک برداشتن هدم، صدق نمی کند مگر این که مجازگویی در کار باشد که در این دو روایت شریف قرینه ای بر مجازگویی نیست.

     

2) از انتهای روایت دوم فهمیده می شود که این خراب شدن خود به خودی نیست و خراب کننده ای دارد که مثلا قصدش بازسازی دیوار است ولی موفق به آن نمی شود. (آگاه باشید که ویران کننده دیوار مسجد(دوباره) آن را نخواهد ساخت: اما ان هادمه لا یبنیه))     

 

3) این علامت از لحاظ جهت خرابی به علامت مکانی دیگری به نام خانه ابن مسعود گره خورده (خراب شدن دیوار در سمتی که طرف خانه عبدالله بن مسعود است) و طبیعتا چون امام(ع) در مقام بیان علامت برای کسانی بوده اند که بتوانند آن را بر واقعه خارجی که در آینده اتفاق خواهد افتاد تطبیق کنند، باید گفت این علامت در ظرفی اتفاق افتاده که محل خانه ابن مسعود مشخص بوده نه زمان ما که آثاری از این مکان در بین نیست.)     

 

4) بر فرض این که علامت مربوط به زمان ما باشد، با وجود جهل به مکان خانه ابن مسعود، روایت مجمل شده وقابل استناد نیست، چرا که معلوم نیست ویران شدن کدام ضلع از دیوار منظور بوده است؟)     

 

5) در تایید مورد سوم و این که چنین علامتی قبلا واقع شده کلام مرحوم رضی الدین حلی(برادر علامه حلی و از علمای قرن هفتم و هشتم هجری) در العدد القویه، ص 77 دلالت دارد که خراب شدن دیوار مسجد کوفه به وقوع پیوسته است.


آیا این روایت مبین علامات ظهور است؟

 

به نظر می رسد این روایت اولا در مقام بیان علامت انتهای پادشاهی سلسله مقارن با حیات امام صادق (ع) یعنی بنی العباس است که در روایت از باب تقیه از آنان به بنی فلان تعبیر شده و در صورتی که منظور حضرت(ع)، حاکمانی بود که سالیان درازی بعد از حیات ایشان به حکومت می رسند(مثلا در زمان حاضر) جایی برای تقیه نبود.

 

اما این که پایان پادشاهی بنی العباس مقارن ظهور است، می تواند مبنی بر این نکته باشد که بداء هر چند در اصل ظهور ممکن نیست، در وقت ظهور ممکن است و بلکه بر طبق برخی روایات بارها در وقت ظهور بداء حادث می شود . امر فرج به تاخیر می افتد. بنابر این می توان گفت که در امر ظهور با پایان حکومت بنی العباس بداء حاصل شده و اتفاق نیفتاده است.

 

در جریان تشرف علی بن مهزیار در اوایل غیبت کبری به گزارش شیخ صدوق(ره) نیز، وقتی ابن مهزیار از حضرت ولی عصر(عج) درباره نزدیک بودن ظهور پرسیدند، پاسخ حضرت(عج) مثبت بود که ظاهرا در آن بداء واقع شده است. والله العالم


تکمله:

 در نقل مرحوم نعمانی ره- از روایت آمده است: اذا هدم حائط مسجد الکوفه من موخره...

  اگر ضمیر در " موخره" به مسجد باز گردد، معنای روایت این است که دیوار پشتی مسجد ویران می شود. در این صورت، موخره، علامتی جدای از علامت خانه ابن مسعود، برای روشن شدن جهت خراب شدن دیوار است. عرب به قسمت جلوی سر، مقدم الراس می گوید و به بخش پشتی آن موخر الراس (لسان العرب/اخر). لذا جلوی مسجد قسمتی است که از آن ورود صورت می گیرد و نقطه مقابل آن، پشت مسجد است. روشن است که بنابر این فرض، اجمال روایت برطرف شده و نقطه خرابی دیوار مشخص می شود. هر چند در عکس های منتشر شده، شکاف مذکور در ستون ها یا مناره های کنار درب ورودی مسجد روی داده که طبعا " موخر المسجد" نیست. (علاوه بر این که گفتیم بر صرف شکاف برداشتن، "هدم" صدق نمی کند و این که خرابی علامت ظهور، طبق روایت، خود به خود اتفاق نمی افتد و ... )

  و چنانچه ضمیر در "موخره"، به " حائط" بر گردد، یعنی خرابی در قسمت پشت دیوار مسجد به وقوع می پیوندد. پشت دیوار را نیز طبق عرف باید از دید کسی دید که داخل مسجد است نه فرد بیرونی چون اگر فردی بگوید پشت دیوار خانه من، منظور بیرون خانه است، هر چند که فرد در حال گفتگو، خارج از خانه باشد. اما این احتمال، با "هدم" سازگار نیست، زیرا هدم عبارت است از سقوط دیوار و ویرانی آن که در صورت وقوع آن، فرقی بین دو طرف دیوار نیست و هر دو طرف با هم فرو می ریزد و معنا ندارد که پشت دیوار خراب شود و جلوی آن سالم بماند.

 

 



 

 

نظرات 4 + ارسال نظر
[ بدون نام ] یکشنبه 13 مرداد‌ماه سال 1392 ساعت 07:42 ق.ظ

از توضیحات محققانه شما متشکرم... مشخص است که دارای دانش تخصصی در این مسائل هستین

مهدی سه‌شنبه 22 مرداد‌ماه سال 1392 ساعت 05:04 ب.ظ

حقیر شنیده ام که ابن طاووس در هفتصد سال پیش به پسرش گفته که ظهور نزدیک است و تو هم احتمالا ظهور را خواهی دید.
الله اعلم

باسلام، بله، نه تنها مرحوم سید ابن طاووس بلکه دیگرانی مانند علامه مجلسی -ره- نیز چنین عقیده ای داشته اند و این عقیده یا به جهت تطبیق علایم اتفاق افتاده در زمان این بزرگان بوده و با ناشی از اطلاع از علم غیب از طریق تشرف، رویا و نظایر آن...و در هر حال با وجود احتمال خطا در تشخیص در مورد اول و بداء در زمان ظهور در مورد دوم روشن می شود که مبنای این عقیده چه بوده است اگر چه طبق آموزه های اهل بیت(ع) ما باید همیشه ظهور را نزدیک تلقی کنیم یعنی آمادگی روحی برای وقوع قریب الوقوع این حادثه شریف و عظیم را داشته باشیم... در دعای عهد آمده است: انهم یرونه بعیدا و نراه قریبا...مخالفین ظهور را دور می بینند و ما نزدیک....

سلام چهارشنبه 30 مرداد‌ماه سال 1392 ساعت 11:22 ق.ظ

خیلی زیبا حدیث را از وجوه مختلف بیان نمودید
اما پیامبر فرمود بنی عباس دارای حکومتی هستند که پس از از بین رفتن دوباره بر پا میشود گویی که اصلا از بین نرفته بوده است و این حدیث اشاره به زوال بنی عباس آخر الزمان دارد نه بنی عباس اول پس میبایست حکومت بنی عباس دوباره تشکیل شود و این خرابی دیوار دلالت بر از بین رفتن آن حکومت دارد که ظاهرا مقارن با ظهور، حکومت بنی عباس در ایران تشکیل خواهد شد که قریب 40 سال حکومت خواهد نمود.

با سلام، متشکرم، روایت برپایی مجدد حکومت بنی العباس را دیده ام،نکته اساسی تاخیر ظهور در مقاطعی از تاریخ است که شواهد روایی متعددی دارد، بنابر این ممکن است برخی علامات بیان شده ناظر به همان مقاطعی باشند که ظهور از آن به تاخیر افتاده، بنابر این به جهت فقه الحدیثی باید دید آیا در یک روایت خاص، قرینه ای داخلی یا خارجی مبنی بر علامت بودن برای آن مقاطع هست یا خیر؟ به باور نگارنده، قراینی از جمله گره خوردن علامت به مکان خانه ابن مسعود، این را می رساند که این علامت مربوط به مقاطعی است که ظهور از آن به تاخیر افتاده است. در روایت تشرف علی بن مهزیار که مربوط به اوایل غیبت کبراست حضرت ولی عصر(عج) در پاسخ سوال ابن مهزیار از نزدیکی وقت ظهور، پاسخ مثبت دادند و فرمودند: اقتربت الساعه... زمان موعود نزدیک شده...

پدرام شنبه 16 شهریور‌ماه سال 1392 ساعت 01:52 ب.ظ

سلام .بنی عباس طبق بیشتر روایات بعد از ازبین رفتن به قدرت میرسن.از امام صادق امده که حکومت بنی عباس مکرو حیلست و نابود میشود گویا که چیزی از ان باقی نمانده است.ولی دوباره سره کار می ایند گویی که چیزی از ان کم نشده است و اگر همه اهل اسمان و زمین علیه انها قیام کنند و زمین از خونشان سیراب شود مادامی که سفیانی خروج نکرده بیفایده است.البته فقط امام صادق اینرو نگفته بلکه همه اماما دربارش صحبت کردن و خود من تا به حال چند کتاب دربارش خوندم که یکی ازاون کتابا مال 52 سال پیشه.که خبر از به قدرت رسیدن دوباره بنی عباس بعد از نابودیشونه و تا کیید زیادی هم روش شده که تا وقتی که حکومت بنی عباس دچار اختلاف نشن و نابود نشن ظهور ممکن نیست.البته نابودی اونا به دست سفیانی و سید خراسانی.در صورتی که در گذشته بنی عباس بدست هلاکوخان مغول نابود شدن.پس این نشون میده که بنی عباس دوباره باید روی کار بیان که البته بعضی ها میگن اونا الان هستن.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد